Wednesday, May 25, 2011

SUARA WARIS AMANAH - MENTERA GAYONG

Assalamualaikum,Saudara seGayong...

Suka saya memberi pandangan berikut;

Dalam mentera dan seumpamanya. ..ada kalanya ia berunsur bangkitan semangat yang bertujuan menyeru sesuatu atau doa tertentu, atau kadangkala punyai unsur tawasul secara nyata. Bangkitan atau seruan sedemikian samada ianya bertujuan bermunajat kepada Allah SWT, bertawasul kepada Nabi Muhammad SAW atau semata-mata memanggil semangat dalam diri, khadam, qarin, rijal ghaib dan sebagainya.. .boleh ditafsir melalui matan masing-masing.

Setakat pengetahuan saya, Batu hitam yang disebut dalam mentera itu semamangnya satu rujukan kepada Batu Hitam di mana arwah Dato' Mahaguru kita terlelap dan dikhatamkan oleh Tuah. APA TUJUANNYA?, bolehlah disifat sebagai satu bangkitan peristiwa di mana ilmu Gayong telah dikhatamkan kepada arwah Dato' Mahaguru kita.

Bagaimanapun, suka saya jelaskan di sini...dalam perbahasan ini, kita harus dibimbing oleh pengetahuan Agama Islam. Amalan dalam Gayong diwarisi dari hulubalang, pendekar sehinggalah dizahir semula oleh arwah Mahaguru kita. Ilmu sedemikian ada yang terpengaruh dengan kepercayaan Melayu kuno yang berunsur hinduism dan seumpamanya. ..tidak juga dinafikan ada yang mempunyai nas yang sah.
Dalam penurunan ayat-ayat yang kadangkala berbunyi arab, kita juga mesti berwaspada kerana kebanyakannya dinuqil secara lisan tanpa tertib rujukan kepada al-Qur an atau kitab Azkar atau doa yang ma'thurat...

Bahasa Arab begitu sensitif kerana tersalah baris atau makhraj boleh memberi maksud dan pengertian lain sedangkan al -Qur an tidak boleh diubah, diterbalikkan atau disongsangkan (melainkan dalam kaedah pembacaan yang diterima Ulama').

Dalam konteks ini, saya lebih menggalakkan Gayong semua beramal dengan ayat-ayat al-Qur an dan doa-doa yang ma'thurat yang boleh dirujuk kepada Ustaz atau ahli zikir mudah-mudahan kita dapat elakkan daripada sesuatu yang waham yang kita sendiri banyak tanda tanya.

Saya tak berhasrat untuk membahaskan di sini sesuatu mentera atau bacaan atau amalan itu secara khusus kerana matannya berbeza dan ada yang telah di`islamise'kan dengan penambahan kata-kata akhir seperti ..dengan berkay Syafaat junjungan besar Nabi Muhammad SAW atau seumpamanya.

Tidak saya jika kita mempunyai asas agama yang baik, pengetahuan bahasa arab yang bagus maka kita mengumpul bacaan seumpama itu sebagai satu kajian dan pengetahuan am.

Banyak juga sejarah atau maklumat yang kitab boleh ceduk dari bait-bait bacaan mentera atau apa jua nama yang diberikan.

Apapun kita...bak kata Ulama' (ada setengah diriwayatkan sebagai Hadith)..."ad-Du`aa silaahul Mukminiin", maksudnya, Doa itu adalah senjata orang Mukmin.sekian, salam hormat

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...